/>

Guidade turer

- Bastslingan, Linderödsåsen    - Hjortslingan   - Humleslingan   - I Fritiof Nilsson Piratens fotspår   - Kullabygden   - Kulturstråket


  - Skanör och Falsterbo    - Slottstur    - Snapphanetur    - Stadsvandring i Kristianstad    - Stenriket    - Vandring i Åhus    - Österlen

Bastslingan, Linderödsåsen
Bastslingan tillhör en av de särskilt intressanta kultur- och naturvägarna i Skåne som Vägverket har valt ut som bevaransvärda.
På turen får man uppleva fantastiska bokskogar, vackra gamla broar och byggnader.
Vid en tur på Bastslingan kan man också få lära sig lite om det gamla lindbasthantverket, och kanske träffa en eldsjäl som fortfarande håller på med det gamla hantverket.


Liarumsdalen Lindbast  Vacker gammal byggnad/ruin

 


upp

Hjortslingan
Kulturvägen går från Eljaröd till Degeberga genom Verkeåns naturreservat och många kulturhistoriska miljöer. Här får man uppleva ett mycket varierat landskap. Vi kommer förbi slott och koja, djupa dalar och höga höjder. Bokskogarna på Linderödsåsen har uppmärksammats av Världsnaturfonden och kring Maltesholms slott finns gammal ädellövskog bevarad. Att komma här i lövsprickningen går knappt att beskriva – det ska ses. Här kan jag lova att du kommer att träffa på hjortar som gett slingan sitt namn.

Hjortar Maltesholms slott Hallamölla

 

upp

Humleslingan
Följ historien om brännvinskungen och kung Kalle på Bäckaskogs slott. Njut av de underbara fruktodlingarna på sluttningarna runt Ivösjön. Se-kaolin- och kalkstensbrottet på Ivön, som haft stor betydelse för uppkomsten av storindustrin Iföverken. På Skånes enda bevarade Humletorka får vi höra berättelsen om humlets väg från kotte till öl och smaka det "himmabryggda" ölet.
Vikingaspel Bokskog Humletorkan

 

upp

I Fritiof Nilsson Piratens fotspår Vi börjar vår resa på Piratenmuséet i Vollsjö. Dagen går i Piratens tecken med berättelser om hans brokiga liv med roliga episoder. Vi åker till Kivik där Piraten bodde och står staty och vi avslutar vid Ravlunda kyrka där han ligger begravd. "Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 januari 1972".

Kivik Fritiof Nilsson Piraten Ravlunda kyrka

 

upp

Kullabygden Resan går till Sveriges Keramikbygd som är känt för sina gamla krukmakartraditioner. Vi åker längs de gamla fiskelägena till Höganäs och Krapperups borg. Mölle och Kullaberg och ett besök hos en "pottemagare"är ju också ett måste liksom ett vaniljhjärta hos "Flickorna Lundgren på Skäret".

Mölle Nimis Krapperups slott

 

upp

Kulturstråket Längs denna sträcka på Linderödsåsen öppnar konsthantverkarna upp sina dörrar och du kan uppleva allt ifrån keramik, textilkonst, luffarslöjd till dekormåleri. De kulinariska upplevelserna är också unika med både franska och thailändska delikatesser. Exotiska växter finner du på Lavendelgården i Henset och i Önneköp fascineras du på Sveriges enda kannibalmuseum.
Kannibalmuseum Färg från förr och Kafé Kagan Björkhaga Trädgårdsgallerie Lavendelgården

 

upp

Skanör och Falsterbo Vi åker först rakt in i sagans värld, till Jakriborg, en nybyggd hansastad mellan Lund och Malmö. Sedan bär det vidare till Falsterbohalvön, Sveriges sydvästhörn med dess speciella natur. Där gör vi en rundtur i Skanör och Falsterbo och intar sedan en lunch av havets läckerheter. I Kämpinge hittar vi Leif Brost och hans Bärnstenmuseum. Sveriges sydligaste udde Smygehuk blir också ett besöksmål under dagen.

Badhytt (foto Annika Lundh) Jakriborg (foto Anders Bengtsson) Bärnstensmuséet

 

upp

Slottstur i nordostskåne
Här får du uppleva allt från storstilade slottsträdgårdar till promenader i magnifika parker, och får höra slottens skiftande historia. I nordöstra Skåne finns bl a Skånes största slott Vittskövle, Maltesholms slott som ligger vackert i den unika bokskogen, Trolle-Ljungby slott med historien om Maglestenen och Ljungby horn och pipa och Bäckaskogs slott som ligger på näset mellan två sjöar.

 Bäckaskogs slott Vittskövle slott      Maltesholms slott

 

upp

Snapphanetur Vi gör en resa i snapphaneland till platser som alla berättar sina historier om kungars gärningar och befolkningens öden under 1600-talets krig i Skåne. Färden går genom en spännande och naturskön gränsbygd. Eftermiddagen går i slottets tecken då vi kommer förbi Vanås slott, Sinclairsholms slott för att avsluta i den gamla snapphaneborgen Hovdala slott. Där får vi höra vad som hände för över 300 år sedan.

Snapphanar Wanås slott

 

upp

Stadsvandring i Kristianstad
Historisk stadsvandring i den gamla danska renässansstaden Kristianstad som 2014 fyllde 400 år. Vi går i Christian IV:s fotspår och besöker bl a hans mästerverk Hel Trefaldighetskyrkan. Kristianstads Vattenrike med Naturum ute i vattnet vid Helgeå är också värt ett besök.
Handelsstaden Kristianstad lockar sedan till shopping.
Utsikt över vattenriket (foto Sven-Erik Magnusson) Vattenriket (foto Sven-Erik Magnusson) Romeo och Julia

 

upp

Stenriket Vi åker genom Stenriket i norra Skåne till världens största diabasbrott i Svarta Bergen. Strax intill besöker vi Stig Svenssons dragspelsmuseum. Han har samlat 650 dragspel och en del udda instrument. Vi får höra dragspelets hundraåriga historia och några glada låtar. Eftermiddagen kan tillbringas med en båttur på Immelnsjön eller andra sevärdheter.

upp

Vandring i Åhus
Vi gör en historisk vandring genom gamla Åhus som förknippas med ål, snus och brännvin. Besöker den medeltida S:ta Maria kyrka.
Får höra historien om kornets väg från bondens åker till färdig dryck - Absolut Company – som blev ett av världens mest exklusiva varumärke.
(Fotona från Åhus, Claes Sandén) Äldre stadsbebyggelse Stranden med nät S:t Maria, Åhus kyrka

 

upp

Österlen Vi åker över böljande Brösarps backar till Kivik och besöker Äpplets Hus där vi får höra om äpplets historia och fynda i fabriksbutiken. Vi fortsätter längs med kusten till "sillastan" Simrishamn där vi gör en promenad i de gamla kvarteren. Färden går vidare genom de pittoreska fiskelägena till Kåseberga och Ale Stenar. Därefter reser vi på slingrande vägar genom Skåne som är kantade av slott.
Utsikt över Kivik Äppeltavla Ale stenar

 

upp